Sushi Lunch

Sushi Lunch

Sushi Liljeholmen

Rolig info om sushi:

 

Sushi kommer ursprungligen från maträtten Narezushi. Narezushi består generellt av fisk, ris och salt som pressas med en stenvikt. Fisken fermenteras och riset tillsätts för att producera mjölksyra som konserverar råvarorna. Tillagningsättet är mycket ovanlig idag och ersatt av dagens sushi.
Sushi kom till Sverige för ca 30 år sen och har blivit populär mat sen dess. En vanlig missuppfattning är att sushi betyder rå fisk, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas sashimi. Sushi kan innehålla och göras med en stor mängd olika råvaror och kombinationer. Vanligast är fisk men ofta används bland annat jätteräkor, krabba, bläckfisk, kött och avokado.Nigirisushi
Troligen det de flesta tänker på när man säger sushi. Nirigi är en oval boll av ris med en skiva av vanligen fisk uppepå, men även annat som skaldjur, grönsaker är populärt.Makizushi
Även kallat ”sushirolls” använder man vanligen fisk, skaldjur och grönsker, andra varianter och inehåll är också populärt. Innehållet placeras i ris och rullas in i ett algskal. De skivas slutligen upp till 2cm tjocka skivor.
ChirashizushiChirashizushi består av sashimi (ibland även grönsaker och omelett) som serveras på en bädd av sushiris. Chirashizushi är den enklaste formen av sushi att tillaga.
Inarizushi Inari är ett knyte av friterad tofu innehållandes ris.